journaloes.punt.nl
Bejaarden

Het AD schrapt het woord bejaarden definitief, omdat lezers er een grote afkeer van hebben. Hoofdredacteur Jan Bonjer: "Ofschoon 'bejaard' normaal Nederlands is, bestaat er onder onze lezers een grote afkeer van dit woord. Het woord bejaarden heeft zo'n negatieve lading gekregen dat we het gaan vermijden in het Algemeen Dagblad. Ook de aanduiding 'ouderen' is niet populair, senioren kan wel. Alternatieve aanduidingen die ik tegenkwam, waren: middelbaren, oudere jongeren, gevorderden etc. Tegelijkertijd is de boodschap van tientallen lezers: hoed u voor hokjesgeest."
Nadat een reportage in het AD schreef over oude besjes kwam er een discussie met de lezers op gang.

Reacties

Zezunja op 13-04-2004 20:49
In de ruim tien jar dat ik nu vakmatig schrijf heb ik gastarbeiders, buitenlanders, anderstaligen en medelanders overboord gegooid zien worden. (Qua woord dan ;-))
Ik vind dat heel grappig. Ben benieuwd wat ze over een jaar allemaal nog meer tot ongewenst woord verklaren. Ouderebn mag dan vast ook niet meer.
 
Mooi lettertje is dit trouwens.
Zezunja op 13-04-2004 20:49

Lettertje van je reacties that is.

journaloes op 14-04-2004 09:53
Hoe moeten we pubers noemen dan? Dat is op zich ook wel schofferend voor de jeugd van 12 t/m 18. Jongeren? Tieners? Tsja. Bejaarden zijn bejaarden, allochtonen zijn allochtonen (daar was laatst die discussie in Den Haag over; nu zijn het allemaal Hagenaars). Er zullen wel weer genoeg woorden verdwijnen, alsof we iedereen met een fluwelen handschoen moeten behandelen en overal een eufemisme voor moeten verzinnen. Onzin vind ik het; ooit was ik een peuter, kleuter, tiener, een hele goede puber, een student nu een beetje een volwasseneen straks ben ik ook gewoon een bejaarde. Poe!
 
(PS. Het lettertje is Trebuchet)
Peer op 14-04-2004 11:18

@ zez , ik hoorde pas dat het ook niet gewenst was om allochtoon te gebruiken. Na een paar jaar zijn woorden die aan groepen mensen gegeven worden niet gewenst omdat er een negatieve klank aanhangt. Is goed voor de vernieuwing van de taal.

J op 14-04-2004 19:01
@journaloes: volgens mij is dit weer typisch een lacune in onze taal.
Net zoals er geen correct woord is voor iemand van het vrouwelijke geslacht van de leeftijd 25-35 (meisje noch vrouw) , zo is er ook geen woord voor deze groep die zich nog niet bejaard voelt. Want bejaard ben je pas als je met rollator door het verzorgingstehuis loopt. Vanaf je 70ste?
 
btw er mist een woord in je laatste zin van dit postje.
journaloes op 14-04-2004 19:19
Vanaf je 70ste? Tsja, mijn oma isdat gevalgeen bejaarde, maar anderen juist weer wel. Het predikaat 65-plus is wellicht een betere aanduiding. Vanaf die leeftijd hebben ze fikse korting op vanalles.
 
*Ik heb het zinnetje veranderd, krijg je ervan met ctrl-c en ctrl-v. Dan neem je wel eens slechte zinnen over.
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl