journaloes.punt.nl
Bush over Irak
 "We veranderen in Irak de wereld en daarvan zullen de VS, de regio rond Irak, het gehele Midden-Oosten profiteren."
 
"We blijven er zolang het nodig is en geen dag langer.''
 

Reacties

journaloes op 14-04-2004 13:52

Het hele artikel: WASHINGTON (ANP) - President Bush heeft woensdagochtend gezegd dat er geen burgeroorlog of volksopstand gaande is in Irak. Tijdens een persconferentie in Washington zei hij dat grote delen van Irak stabiel zijn en dat de meeste Irakezen kiezen voor een ,,vrij en democratisch land''.

Bush, die in november herkozen wil worden, verwierp elke vergelijking met de voor de Amerikanen kwellende oorlog in Vietnam. ,,We veranderen in Irak de wereld en daarvan zullen de VS, de regio rond Irak, het gehele Midden-Oosten profiteren'', aldus Bush.

Bush zei dat hij onverkort zal vasthouden aan de datum van 30 juni voor de machtsoverdracht in Irak. Volgens hem kan Irak in januari 2005 naar de stembus om een nieuw bestuur te kiezen.

Het Amerikaanse staatshoofd gaf aan dat hij extra troepen naar Irak zal sturen als dat nodig is. ,,We blijven er zolang het nodig is en geen dag langer.''

De president onderstreepte dat ondanks het feit dat er nog altijd geen Iraakse massavernietigingswapens gevonden zijn, de oorlog tegen Irak gerechtvaardigd was. Het was de eerste keer dit jaar dat Bush een persconferentie gaf, alhoewel deze begon met een zeventien minuten durende toespraak.

9/11

Bush wilde niet zeggen of hij zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de verwoestende aanslagen van 11 september 2001. ,,Ik kan wel zeggen dat er achteraf dingen anders hadden gekund.''

Een onafhankelijke commissie onderzoekt momenteel de rol van de Amerikaanse regering(en) voorafgaand aan de aanslagen. Duidelijk is al dat er aanwijzingen waren voor september 2001 dat er plannen waren voor een grote aanslag in de VS. ,,Als ik had geweten dat er mensen waren die gekaapte vliegtuigen in gebouwen zouden gaan vliegen dan had ik uiteraard hemel en aarde bewogen om dat te voorkomen'', aldus Bush.

De populariteit van de Amerikaanse president lijkt een voorlopig dieptepunt te hebben bereikt. Volgens dinsdag verschenen uitkomsten van een peiling heeft de president nog de steun van 50,9 procent van de Amerikanen.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl