journaloes.punt.nl
Gekozen burgemeester
Schaakmat
Gisteren heeft Thom de Graaf dik verloren. Zijn paradepaardje is schaakmat gezet. Door de senatoren van de PvdA in de Eerste Kamer. Onder leiding van Ed van Thijn. U kent hem wel, de bevlogen oud-burgemeester van Amsterdam.
 
Inzet
De inzet weet iedereen; de gekozen burgemeester. Aan de ene kant klinkt het zo vertrouwd, omdat D66 het al jaren roept. Aan de andere kant blijft het vreemd klinken. Waarom moet het eigenlijk? Is het nodig? Het CDA en de VVD steunden Thom in zijn kruistocht maar mondjesmaat. Anders was Thom vast ook boos op hen geworden. Eigenlijk hebben het CDA cen de VVD D66 gelokt met de gekozen burgemeester. Als Thom op de bres mocht springen voor zijn paradepaard wilde D66 best meeregeren. Dan zouden zij al die bezuinigingen wel slikken; die gekozen burgemeester zou er eindelijk komen. Er werd zelf een geheel nieuw ministerie gecreëerd, zodat Thom zich lekker op zijn levenswerk (het kroonjuweel van D66) kon richten. En nu is zijn droom in duigen gevallen. Hij is de koning zonder kroonjuwelen. Hij is teleurgesteld en vooral erg boos. Jegens de PvdA, want die hebben hem gedwarsboomd. En Wiegel moedigde de PvdA aan. Het is een rare wereld.
 
Soebatten
Thom is bovendien een beetje vergeten dat de VVD en het CDA nou ook niet helemaal achter hem stonden. Balkenende zat rustig in Brussel te soebatten over Europa. Zalm loopt een beetje te huppelen op zijn departement, want het geld stroomt ineens stiekem binnen. Die twee hadden echt geen tijd om hun regeringsmaatje te helpen. Laat staan als hun kameraad het moest opnemen tegen al die oude mannen en vrouwen in dat stoffige hok. Kom nou, er zijn toch ech wel belangrijkere dingen in Nederland?
 
Droefenis
Nu is iedereen teleurgesteld. Ook Wouter Bos. Droefenis alom, want de gekozen burgemeester komt er niet.

Laten we met zijn allen eens heel eerlijk zijn. Hoe dol zijn we nou op verkiezingen? We lopen er echt warm voor, toch? Dat heeft de opkomst de afgelopen jaren wel uitgewezen. Nederland komt pas in actie als er echt wat te halen valt. Dan zouden de burgemeestersverkiezingen in Rotterdam toch minstens tussen Ivo Opstelten, Dirk Kuyt, Ted Langenbach en een hondje van Pim Fortuyn moeten gaan. Het gekozen burgemeesterschap is een poppenkast wat alleen maar uit de hand kan lopen. Voor je het weet wil Emile Ratelband burgemeester worden. Of Johan Vlemmix haalt het in zijn hoofd om feestburgemeester te worden. Het kan raar lopen.

 
Paradepaardje
Het gekozen burgemeesterschap was èn is het paradepaardje van D66. Een zeer populaire partij, of moeten we dat in het midden laten? In peilingen staan ze maar liefst op 4 zetels. Dus zoveel draagkracht is er onder de Nederlandse bevolking voor hun lumineuze plan om democratie te vergroten. Als D66 logisch en realistisch had nagedacht hadden ze zich misschien niet in al die bochten moeten wringen. Of hadden ze in plaats van een bustour en liktour kunnen doen, maar niet in Nederland, maar gewoon in Den Haag, waar politiek van de bovenste plank bedreven wordt. Dan kun je nog zo hard je best doen om het te regelen, maar als er nou niemand op zit te wachten heeft het ook geen zin. Dan kun je beter je paard verspelen en gokken op een andere edelsteen. Een kroonjuweel verspleel je niet zomaar. Arme Thom, hij zich nu aan het beraden over zijn toekomst. Want bestuurlijke vernieuwing; daar heeft-ie nu even geen zin meer in.

Reacties

journaloes op 24-03-2005 09:25
Inmiddels ie-ie opgestapt. Een kabinetscrisis dreigt...
Maaike op 24-03-2005 16:23
Ik begrijp sowieso al dat gedoe rondom de gekozen burgemeester niet!
journaloes op 24-03-2005 17:00
Wie wel? D66!
F. op 30-03-2005 17:18
Eigenlijk jammer dat niemand hier echt op reageert, het heeft toch wel bgehoorlijk impact op de politiek gehad. En het is ook nog niet voorbij! Misschien heb je wel een te lange log geschreven.....
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl