journaloes.punt.nl
Driekoningen
 
'Als Driekoningen is in het land, komt de vorst in 't vaderland.'
 
Veel mensen in Europa hadden gisteren een vrij dag. Om ‘Driekoningen’ te vieren. Of de Epifanie. Wij vieren dat niet. Waarom zouden we ook. Een extra vrije dag is toch niet nodig? We hebben er al zoveel.
 
Her feest der Driekoningen. Raar dat het aan elkaar geschreven wordt. Maar goed, dat is slechts een detail. Ooit kwamen er drie wijzen uit het oosten Jezus bezoeken. (Wie ooit het evangelie van Herman Finkers heeft gezien, zal een heel ander idee hebben bij deze heerschappen.) Dat wordt dan weer uitgebreid gevierd elders in Europa. Wierook, mirre en goud. Caspar (een 20-jarige Aziatische jongeman die wierook schonk), Melchior (een 60-jarige, blanke, Europese grijsaard met een baard die goud schonk) en Balthasar (een 40-jarige, bebaarde, zwarte man uit Saba, Ethiopië die mirre schonk).
 
Waarom wij in Nederland niet fanatiek meedoen aan de viering van Driekoningen? Och, wij zijn niet zo Katholiek of Protestants. En wij vieren het op de eerste zondag na 1 januari. Want ja, er moet ook gewerkt worden. Daarnaast is Driekoningen voor ons vooral een bron van wijsheid.  Meer niet.

Reacties

ton op 07-01-2006 17:44
Ik heb geleerd dat driekoningen altijd op 6 januari valt, welke dag van de week dat ook is. 
journaloes op 08-01-2006 17:30
Het valt ook op de 6e, maar wordt niet gevierd als het op een doordeweekse dag (dus werkdag) valt. Flauw.
Annelies op 06-01-2007 15:33
Hallo, ik ben leidster in de scouts (Gent, België) . En we gaan vanavond driekoningen vieren. Al zingend aan de huizen... Als 18-jarige zet 'k de traditie voort. Hopelijk dat mijn zesjarige leden van de scouts de smaak de pakken krijgen... Annelies
Bob op 09-01-2007 22:03
Je horloge loopt een jaar achter Annelies. Maar goed dat je het niet over de drie wijzen uit het oosten hebt!
Annelies op 10-01-2007 00:01
Ik heb het wel degelijk over die wijzen ja :-) Maar goed, mijn horloge loopt een jaar achter... ik ga dan wat slaap inhalen.. slaap zacht xxAnnelies
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl